Om att säga godnatt eller inte

Jaja, jag kan inte lova att det blir helt frekvent hela tiden. Är jag bortrest måste jag få dispens. Man umgås nämligen när man är borta. Att vara social kallas det och då orkar jag inte fundera så mycket på om, var och när jag ska skriva något vettigt. Men nu då. Tillbaka i Piteå och utbildningens första föreläsning är härmed avklarad. Nu väntar två dagars frihet utan lärarledd undervisning eller föreläsning. Dumt att börja för hårt liksom. 

Jag har med lite hjälp från en filosoferande hjärna till lyckats skapa dagens bloggrubrik. Det här är ett litet "issue" för mig nämligen. Jag funderar ständigt på detta när det är dags att krypa ner i sängen. Inte för att jag någonsin funderar på att säga godnatt till mig själv men ibland har man ju sällskap, antingen i rummet eller i sängen. Ja, ni fattar kanske vad jag menar. Just "Godnatt" känns så definitivt. Ordet "Godmorgon" är mer accepterat i mina ögon. Det är nämligen en hälsning och såna är trevliga. Liksom "Godmiddag" eller "God afton/kväll". Men "God natt"? Nää. Det här betyder ju att man inte kan prata mer. Nästan som att när någon yppar dessa ord blir det mer som att "Håll käften och sov. Jag vill inte prata mer". Det är väl inte särskilt trevligt? Och om man själv säger det så betyder det ju att man inte är berättigad till att säga något mer. Och det här kan bli lite jobbigt om man råkar komma på något mer man bara måste säga. Annars kanske man inte kan somna. Bort med alla "Godnatt".

Nu ska jag sova. Utan sällskap.

På väg söderut

Att åka buss har aldrig varit någon favorit. Men jag måste erkänna att efter en bussresa på dryga tre timmar mellan Piteå och Umeå med Ipoden som enda sällskap (om man nu bortser från ett gäng trötta medresenärer) så har jag ändrat min uppfattning lite. Naturen häruppe är förbluffande vacker och den ger mitt sinne en ro utan dess like. Rätt som det är dyker en av alla dom älvar upp, som rinner genom de norrländska bygderna. Vatten är ganska mäktigt över lag, speciellt när det så ilsket rinner ner mot havet. Det är som att forsarna och älvarna här bär med sig både någon slags frustration och något slags lugn där blandningen är så lagom så man inte inser skillnaden. Oändliga vidder av skog följt av tomma, ekande kalhyggen kan lika gärna snabbt bytas ut mot en utsikt ner över havet och kusten som sträcker sig lång och mäktig ut efter kustvägen söderut. Det känns för övrigt ganska ironiskt att säga att man är på väg söderut när man ska någonstans nu.

Men även idag känns som en bra dag.

Statements

Ibland händer det saker i livet som vi aldrig kommer att glömma bort. Vi kanske inte inser det precis i det ögonblicket det händer men efter ett tag så sitter det där, bevarat djupt inne i ens inre. När saker och ting händer i livet så framkallar detta oftast känslor. Också dessa kan bevaras på olika sätt. Det som är en minnesplats för den ene är inte detsamma som för den andre. Vi pratar inte bara om de dåliga saker i livet här ska tilläggas. En känsla är individuell. En händelse är individuell. Bara för att vi råkar uppleva liknande händelser så kommer vi aldrig eller i alla fall sällan att se på det med samma ögon och vi kommer aldrig att beskriva en känsla på samma sätt även vi känner samma likadant. Det är det som är det fina med livet samtidigt som det är lite skrämmande för det finns nog inget som känns så läskigt att vara ensam i en känsla. Det är inget fysiskt ensamhet utan i allra högsta grad psykisk. Det är frustrerande att inte kunna förklara en känsla så att någon annan förstår exakt vad du menar. Men en känsla är bara en känsla till du ber någon att klä en känsla i ord. Då blir det helt plötsligt något mer komplext.

Jag fick en ring när jag fyllde femton år. Jag hade trånat efter den där ringen i några år eftersom jag tyckte att den var så fin. Det var ett fint smycke helt enkelt. En ring som var gjord efter två guldörhängen om jag inte missminner mig. Arvegods. Den här ringen har jag haft på mitt högra ringfinger sen jag var femton och när jag fyllde tjugo fick den ringen sällskap av en annan ring som jag fick i födelsedagspresent. Jag tar aldrig av mig mina ringar. Dom sitter där jämt, som en del av mig. Jag har aldrig tänkt på att dom symboliserar något speciellt egentligen, dom sitter bara där på fingret liksom. Häromdagen fick jag plötsligt en tanke. Jag gick till en guldsmed här i Piteå och provade ut en slät ring i vitt guld med några diskreta stenar på. Jag ska smälta ner mina två guldringar och göra till en. MIN ring. Mitt statement. För helt plötsligt slog det mig att det här två ringarna faktiskt betyder något.

Nya reflektioner om Piteå

Det är bara i mindre städer man kan sitta på en uteservering en solig dag som denna och inse att de flesta som bor i den här stan sällan behöver bestämma en tid då de ska träffas. Känner man sig lite ensam i sin lya behöver man bara gå ut på stadens gator och torg och vips så har du en hel hop med kända ansikten runt omkring dig. Bara en av sakerna jag började tänka på när jag satt i solen och åt lunch på en av Piteås uteserveringar. Runt omkring mig satt nämligen flera människor och hela tiden stannade det folk på gatan och skrek: "Hej!" till personerna på samma uteservering som jag satt på. Sen stannade de och småpratade lite med sina bekanta innan de lunkade vidare i en sån takt som bara norrlänningar hanterar. Att försöka skynda på en norrlänning är nämligen ingen idé. Dom kör sina race kan man säga. Pratar långsamt och går långsamt, jaaa, ni hajjar tugget.

Bredvid mig satt det även två unga mammor med sina förstfödda. De pratade om det mesta kring moderskapet. Mammorna var mycket stolta över sina barn och tjatade på om hur stora dom hade blivit efter att ha börjat äta riktig mat. Eller riktig och riktig....mixad mat. Jag vet nu allt om hur man mixar kyckling och lax, hur bebisar blir i magen efter att dom har slutat med bröstmjölken och börjat "tugga" riktig mat. En riktigt kulinarisk upplevelse skulle jag vilja påstå.

Piteå blir bara bättre och bättre and I like it here. Jag får en lycklig känsla i magen när jag sakta vandrar genom staden. Jag trivs här och jag har en stark känsla av att jag kommer att fortsätta trivas här.


Till sist: Jag blir glad av komplimanger i den här bloggen. Still going strong. Fortsätt.

Jag får liksom ingen ordning

Jag sitter och tänker på att jag kanske borde leta reda på en riktigt bra bok att läsa. Jag borde åtminstone försöka hinna med minst en innan studierna drar i gång. Jag vill ha den där känslan man får av en riktigt bra bok. Det är en varm och mysig känsla som bara en bok kan ge. Det är en känsla av trygghet. Nästan som att boken tar hand om en under tiden man läser den. En sån bok som bjuder in till en riktigt mysig stund. En sån vill jag ha. Avkoppling mellan alla "jag borde" eller måsten.

Sen vet jag vet egentligen inte varför men häromkvällen när jag smet in på Ica Supermarket för att fixa middag och gick förbi hyllorna med O'boy så kom jag att tänka på den där O'boyen med banansmak som fanns för några år sen. Var tog den vägen? Jag menar, banan och choklad är ju en klockren kombination. Hur kommer det sig att den inte slog i genom i O'boyens underbara värld? Just igår hade det varit så nedrigt gott.

En norrlandspromenad i bilder

Man kan se mycket i Norrland. Speciellt när man är ute och går.


Ni ser havet bakom tallarna va?


Och skogen är rätt fin. Stigarna är mysiga på sina egna små vis.


Från båda hållen. Icke att förglömma.


Och lingon finns det...


...fast det är inte lika gott som blåbär.

Efter en två timmar lång promenad från Pite Havsbad ute i Pitsund in till Piteå City har jag upplevt en harmoni som inte går att beskriva. Jag gillar det här. Som fan!

Ska vi ta tag i det här nu?

Dags för skärpning. Nu kör vi det här igen ni och jag. Förhoppningsvis är ni fortfarande med på ett litet hörn. Alla turer hit och dit har ju faktiskt lett någonstans i den här knäppa världen. Vägen har fått sitt slut i Piteå och här tänker jag stanna ett tag förstår ni. I alla fall de närmsta tre åren. Jag har efter många om och men genom åren (Ja, ni om några vet hur många om och men det har varit) äntligen kommit fram till något vettigt som jag vill ägna mig åt. Precis här just nu känns livet alldeles förträffligt. Norrland kanske är skrämmande när man sitter vid ett skrivbord framför en dator i trygga Stockholm men väl på plats är njutningen total.

Trygghet är det som behövs för att känna sig hemma. Det tog två och ett halvt år av de tre åren jag fick i Stockholm för att kunna kalla det hemma och gömt längst in i hjärtat är Stockholm ett hem med jobb, underbara kollegor, vänner och en lägenhet som jag avgudar mer än ni någonsin kanske kommer att kunna förstå. Piteå är ett tillfälligt "hem" men här kommer jag att trivas. Ni fattar vad jag menar om ni kommer hit och hälsar på. För det gör ni väl?

Men ni ska inte tro att allt här är en dans på rosor. Tillbaka till verkligheten.
 
1) Jag behöver en EGEN lägenhet. Studentboende i all ära. Men jag är klar med det här. Trots eget så är det något som fattas. Typ min säng, min soffa och alla andra resterande möbler som just nu står ensamma på vinden i Sundbyberg.

2) Det är avskilt häruppe. Från omvärlden liksom. Det är ju inte bara att hoppa på tåget här och ta sig dit man vill. Samtidigt är det en del av charmen med det hela. I shoppingväg finns det mesta man behöver. Har man bott i Stockholm inser man ganska omgående att utbudet är mindre men att man samtidigt inte dör av att till exempel inte ONOFF finns här. Man klarar sig bra med Elgiganten.

3) Hösten. Här kan det bli jävligt mörkt har jag hört. Det skrämmer mig lite med tanke på att jag inte har ett enda minne av att jag någon gång i mitt 25-åriga liv har hyllat hösten förr om åren. Men jag kommer att överleva detta också. Med det sagt känns allt rätt stabilt just nu. I alla fall en dag som denna då solens strålar leker över havet från en klarblå himmel i 25-gradig värme.

4) Vintern. Även den här årstiden kan fresta på en lättklädd stockholmare har jag fått höra. Detta skall icke förringas. Nej, här krävs det en noggrann planering för att ta sig i genom denna iskalla årstid. Kanske fryser jag ihjäl, kanske inte.

I övrigt är det mesta väldigt bra. Väldigt, VÄLDIGT bra till och med. Jag skulle behöva sova lite mer än vad jag har gjort de senaste dagarna. Men allt har sin tid. Det kan vara läge att ta sig ut i solskenet och ordna lite viktigheter nu. Som att pumpa upp Mr Nishiki exempelvis. Vi ska inviga Piteås gator tillsammans han och jag.

- Mia (som är tillbaka från bloggsemestern)